Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
MAJSKA BOLEST ( POLENSKA)

Udruženje Pčelara Prijepolje

MAJSKA BOLEST ( POLENSKA)

 

 

 

Majska bolest je neinfektivna to je oboljenje mladih pčela hraniteljica  oboljenje se javlja u proleće (april maj) a retko leti
Bolest je prouzrukovana prekomernim uzimanjem (konzumiranjem) otrovnog prskanog nekvalitetnog ili plesivog polena.
Uslovi se stvore i pojave kada u pčelinjoj zajednici ima nepoklopljenog legla i kada nedostaju zalihe meda, ili ima slab priliv svežeg nektara ili vode.
Tada dolazi do većeg uzimanja polena od strane pčele hraniteljice kako bi mogle da izlučuju mleč, kojim treba da hrane mlade larve.
Njhov želudac ne može da svari sav uneseni polen, pa se tako polen nagomilava u želudac. Gde dolazi do pritiska na sistem traheja i na krvne sudove, tada dolazi do otežanog disanja i poremećaj u krvotoku.
Nedostatak vode remeti proces varenja. Ako je prskano pa polen bio otrovan sa biljaka sa kojih je donošen, ili se uplesavio, što se u toku zimovanja često dešava tamo gde u košnicama nije lepo urađeno zazimljenje , nema dovoljno ventilacije. Kroz zidove creva otrov prelazi u organizam pčele.
Kako primetiti
Simptomi:
U početku pčele u gnezdu su dosta uznemirena, a ubrzo posle toga dobijaju izmučen izgled.One napustaju košnicu, pokušavaju da lete, lepršaju trepere krilima i drže trbuhe natečene malo podignute uvis.čak dolazi do toga da im je želudac toliko napunjen tvrdom masom kao glina kada se stisne tvrdo je. Oboljenje kada se primeti treba odmah  zajednicu prihraniti a ramove sa plesnim polenom izvaditi iz zajednice iste ukloniti dati prihranu za dva tri dana društvo će biti spašeno.