Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
Pismo pčelarima za novembar

Udruženje Pčelara Prijepolje

Pismo pčelarima za novembar

 

 

 

Šta treba planirati I raditi u pčelinjaku, 
Pčelinja zajednica u novembru
Upotreba oksalne

Pčelinje zajednice miruju, legla u najvećem broju slučajeva nema, osim možda u zavisnosti od spoljne temperature, ovo se piše  unapred bez znanja kakva će biti spoljna temperatura, ali ću se bazirati na temperature koja je u proseku svake godine od 0 ka minusu.
Ove godine pčelinja društva su mi  ušla u zimu sa više hrane u poređenju sa prethodnom, a sada je potrošnja meda  mala  oko 40gr dnevno ili oko 1,2 kg
U novembru nema nekih posebnih poslova na pčelinjaku, pogotovo ako su sve pripreme za zimu urađene ranije. Potrebno je namestiti češljeve koji sprečavaju ulaz miševa i rovčica, a u tu svrhu može poslužiti i lim kojim ćemo ograničiti visinu leta. Pčelari koji imaju košnice sa žičanim podnjačama, mogu ih otvoriti ako to nisu učinili ranije, i to će obezbediti da košnice ne budu vlažne. Ostali bi trebalo bar da obezbede pored donjih, i gornja leta na košnicama. Sada utopljavanje nije potrebno, ali krajem zime, kada se pojavi novo leglo, tada će biti značajno, posebno za slabija društva. 
Varoa
Period kada u košnicama nema legla, trebalo bi iskoristiti za dodatno tretiranje protiv varoe. Ako bi se to učinilo na širem području pčelinjaka, u dogovoru sa okolnim pčelarima, efekat bi bio i mnogo veći. Kada ćemo tretirati zavisi do vremenskih uslova  dali u prvoj polovini ili drugoj  to zavisi do spoljne temperature I kada nema legla u košnici U ovo doba se primenjuje oksalna kiselina, koja će se  nakapavati, sve prema upustvima proizvođača
Procenat oksalne 0,6kg šećera 0,6 litra vode 35gr oksalne 
Potrebna količina 50ml po zajednici

 Ako je potrebno neku košnicu premestiti, u novembru to mežemo učiniti bez posebnih pripremama jer pčele izleću veoma malo ili nimalo.
Ovde odmah moramo reći da hladno vreme košnicama ne smeta toliko koliko im smeta vlaga i zagušljivost. Zato moramo obezbediti dobro provetravanje košnica, a to znači omogućiti doljnju ventilaciju. Greše svi oni koji košnice tako zaštićuju i utopljavaju da kroz njih ne ulazi svež vazduh. U tako prigušenim košnicama pčelinja društva ne žive već se pate i lako oboljevaju (nozema). Koliko je pčelinjem društvu potreban čist vazduh najbolje pokazuje to što se prvo prolećno leglo javlja do samog leta, praktično u najhladnijem delu košnice.
Novembar je mesec kada treba urediti okolinu pčelinjaka, očistiti opalo lišće, granje, suvu travu i sl. 
Ovde želim da podsetim pčelare, a posebno početnike na pripremu alata, pribora i opreme za narednu pčelarsku sezonu. Takođe, u novembru mesecu pčelari treba da posećuju predavanja i kurseve o pčelarstvu kao i da provode vreme na pčelarskom forumu SPOSa koji je jedan od najstručnijih za obuku mladih pčelara.