Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
Pismo pčelarima za oktobar

Udruženje Pčelara Prijepolje

Pismo pčelarima za oktobar

 

 

 

Početi pisanje šta treba raditi u oktobru po proceduri, kao predhodnih godina je nerealno, zato  što i ova godina nije ista kao predhodne.
Godina u kojoj su paše bile  iznad proseka mnoge je pčelare navelo da iscede sav med iz medišta  od suncokreta.  pogrešili su. Visoke temperature a i količina meda u plodištu povukle pčelu a i maticu da polaže dosta jajašca, društva su postala jaka kao ni jedne godine. Avgusta i početkom septembra dolazi do naglog smanjenja i nedostatka hrane i perge. Hranu možemo premostiti prihranom u većoj količini za kraći vremenski period (blokadom) ali polen ne možemo, šta tada činiti a da se ne pogreši a pčeli da se pomogne.
U takvim zajednicama koje su  matica prestala da polaže jajašca ranije,  pre polovine septembra ,  što nije dobro jer nam je ta pčela potrebna za zimu. 
Ali ostavićemo prošlo vreme  i mesece ranije i bazirati se šta uraditi u oktobar, možda će još neka polarica dati malo polena ali to je nedovoljno za celu zimu. Moj je predlog uraditi sledeće kupiti polen od proizvođača (onih koji sakupljaju) polen, napraviti pogače i dati pčelama u oktobar, da unesu i spreme za zimu, da nam pčela od januara premosti manjak perge, a i pčela će  izlaziti uhranjena i to od januara do aprila, nije u pitanju velika količina 1kg polena biće dovoljno. Jasno je da pčelu ne treba opterećivati dodatnom radnjom preradom polenske pogače sa medom. Ali bolje je to nego pčelu u proleće dobiti bolesnu i oštećenu. Pčelinje zajednice koje su obezbeđene dovoljnom količinom meda i perge ne treba uznemiravati već ih ostaviti da lepo i bezbrižno dočekaju proleće.
Trebamo obezbetiti neulazak osa u košnice sužavanjem leta, i postavljanjem flaša sa pivom kao hvatače osa.
 U predelima gde ima miševa treba postaviti češljeve na leta. Proveriti sva postolja košnica dali su stabilna i pouzdana da prezime opterećenja košnicama.
Utopljavanje, većina pčelara koriste plastične folije preko ramova sa razmakom prorezom od 1sm sa prednje strane, i sa stiroporom ispod krova preko cele godine.
Najbolji utopljivač za pčelu je med koji sve reguliše u košnicu
Sada je trenudak da se otvore varaozne  podnjače koje će biti otvorene do početka marta.
Svežeg vazduha uvek mora biti, pčela ne ugine od zime već od gladi i bolesti.
U zavisnosti od tipa košnica u zimu se ulazi sa jednim ili više tela, u zavisnosti od dubine ramova, sa plitkim ramovima uzimljije se sa više tela u zavisnosti i od snage zajednice.
Kada se primete trutovi na poletaljci u oktobru znak je da ta matica ili je stara ili što najčešće biva nema matice, takve zajednice treba otvoriti i sa istima uraditi ono šta je najprikladnije, ili spajanje ili istresanje, ( istresanje sa sobom nosi veći rizik) kod ulaska u drugu košnicu mogu ubiti maticu.
Kada se sve odradi kako treba i zajednice pripreme za zimovanje, onda možemo biti bezbedni da će nam zdrave pčelinje zajednice izaći iz zime.
Ne zaboravite da sakupite suvu travu okolo košnica do paljenja lako se dolazi teško je gašenje i ropadanje.
Obavezno sređivanje košnica i ostalih elemenata priprema za proleće.
Srećno prezimljivanje