Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
Pismo pčelarima za jul

Udruženje Pčelara Prijepolje

Pismo pčelarima za jul

 

 

 

Mesec rada, mesec kada će se videti koliko smo bili aktivni ,a i stručni u pripremi pčelinjih zajednica, za medobranje bagrema. Vrcaljke se okretale, smešak sa lica se nije skidao, pčelari zadovoljni prinosom čak i iznad proseka. Med je izvrcan, skladišten, u zavisnosti od količine odabrana je ambalaža. Neko je prodao, neko će čekati pogodan trenutak za prodaju. SPOS je puno uradio što se tiče cene i plasmana, nikada do sada takvi uslovi nisu bili zadovoljavajući za pčelare, pa se moramo zahvaliti javno SPOS-u za najvišu cenu meda koju je ponudio kupac preko SPOS-a.
Opuštanja nema, moramo pratiti stanje i situaciju sa lipom, približava se kraj cvetanja, treba se iscediti lipov med. Svakodnevni posao i kako sam već rekao, opuštanja nema. Za par dana počinje suncokret da cveta, negde oko petog , sada je trenutak da se i društva pojačavaju u zavisnosti od momentalne snage  pčelinjih zajednica.
Došao je i trenutak da se vrši analiza i provera snage zajednice, a ujedno je to i pokazatelj kakva je matica u zajednici, pa ako je matica loša, leglo nam je šareno, a treba biti ćebasto. Moramo izvršiti proveru da li nam sve pčelinje zajednice imaju matice, pogledaćemo sa spoljne strane sve one zajednice gde nema pčela stražara, a pčela šeta po prednjoj strani košnice , ako nema radnog elana te zajednice nemaju matice, ili su matice u lošem stanju, ili neoplođene, i stare se moraju zameniti odmah mladim. Društva pojačavamo sa leglom razne starosti, pa moramo ući sa jakim zajednicama na suncokret, jer je to paša koja će nam dati meda i za prezimljivanje pčelinjih zajednica a i za ceđenje. Suncokret nekada daje dosta nektara, tada se mora voditi računa da nam nektarom  pčela ne blokira maticu i mora se vršiti stalno proširenje pčelinjih zajednica da bi iz suncokreta izašli sa dosta pčela i legla.
Ako radimo satne osnove radi ćemo i to u plodište u sred legla da omogućimo matici da polaže jajašca .
Moramo biti stalno u toku, i da znamo kakva nam je situacija na pčelinjaku. Ako ima unosa i to dosta, ne zaboravimo vodu na pčelinjaku, ako smo na suncokretu, a nismo blizu nekog mesta sa vodom, voda je obavezna na pčelinjaku, bez vode nema života iako je ima u nektaru, ipak je nema dovoljno Ne zaboravimo na građevinak u plodištu, varou moramo uklanjati redovno, održavati je na jednom dozvoljenom broju po košnici i broju pčela u zajednici. Negde oko 20. jula izvrcaćemo med suncokretov i ako nije završeno medobranje,  to činimo da bi stavili 20. jula apigard paštete. Borba protiv varoe mora se nastaviti. Kada stavimo apigard,  taj novo donešeni  med ostaće zajednicama, ili će se njime prihranjivati rojevi, sve u zavisnosti koliko ga bude bilo. Jul je mesec velikog rada sa velikom pažnjom, ne sme se  pogrešiti, jer u mesec avgust se mora ući  sa jakim i zdravim zajednicama.  Zajednice koje su jake i ulaze u zimu sa dosta mladih pčela koje tokom zime i u rano proleće neguju leglo. To je od velike prednosti za brzi prolećni  razvoj društava. Kraj jula je bitan za pripremu meda za zimnicu i za uspešnost  prezimljavanja pčelinjih zajednica .
Ovo do sada u vezi medobranja odnosilo se na pčelare koji imaju lipu ili suncokret, a šta će činiti oni koji nemaju, a znamo da je jun najvreliji mesec u godini, a lokalna paša podbacila. Pčelar je dužan da pomogne pčeli i to čime nego nužnim zlom zvanim šećer, ali ne samo njime jer sam šećer ne čini dobro pčelama. On je energetska hrana i ništa više od toga. Moramo ga mešati sa medom, ali svojim, jer smo time sigurni a i znamo da je med zdrav. Sistem moramo primeniti radi očuvanja pčele i čekamo avgust sa jakim zajednicama, s tim što kod prihrane možemo ranije koristiti apigard, a ne čekati 20. jul.
April i jul su meseci koji mnogo znače za pčelara i za pčele,ali i to su meseci gde se mora raditi, a ne grešiti, jer greške ne sme biti, jer su mnogo skupe.
Srećna vam priprema pčela za zimu.