Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
Pismo pčelarima za maj

Udruženje Pčelara Prijepolje

Pismo pčelarima za maj

 

 

 

Došao nam je najlepši prolećni mesec, u kom  će se pokazati kako je pčelar u prethodnim mesecima radio na pčelinjaku. Ali mi ne bi bili mi kad ne bi, zbog sujete,  izjavili  da je proleće poranilo ili zakasnilo kad govorimo o pojavama koje teku drugačije od uobičajenog ili očekivanog. Ovom izjavom pojedini pčelari žele opravdati  sebe ako poslove na pčelinjaku nisu blagovremeno i na vreme uradili, i opravdati svoje greške koje su načinili u radu sa pčelinjim zajednicama.
       Mnogi pčelari su u dilemi treba li ili ne treba ograničavati maticu u vreme glavne paše. Da li je ograničavanje matice kod jačih društava  matičnom rešetkom na jedan, plodišni nastavak   3-4 dana pre bagremove paše opravdano, jer ostavljamo matici, u zavisnosti od tipa košnice, od 60.000 do 90,000 ćelija u plodištu da nesmetano leže i održava pčelinje društvo u vrhunskoj formi? Ako je unos nektara na bagremu izuzetan, same pčele maticu privremeno blokiraju u plodištu pa zbog toga ispod plodišnog nastavka kod LR košnice dodamo jedan polunastavak sa 30.000 ćelija, sa ciljem da se  ne smanji biološki maksimum matice u polaganju jaja. Kad se unos nektara smanji, mlade (kućne) pčele prebacuju nektar iz plodišta u medište. 
       Ukoliko neka pčelinja društva pre bagremove paše ne dostignu jačinu od 50-60.000 pčela, ona se pojačavaju izletnicama iz pomoćnih društava, a kod dvojnih društava se pojačavaju  oduzimanjem izletnica iz gornjeg društva u korist donjeg. Tako stvaramo jako pčelinje društvo. Tako radimo ako stavljamo matičnu rešetku. Postoje pčelari koji rade razređivanje ramova u medišnom delu bez stavljanja matične rešetke stavljanjem dva rama manje u medišni deo. Takav način rada je zastupljen kod DB12 sa polumedišnim ramovima. 
       Kod stvaranja jakih pčelinjih drištava vrlo je bitno da pčelari znaju i vode računa na skladan prirodni odnos između mladih (kućnih) pčela i izletnica, odnosno pčela svih doba starosti Odnos kućnih pčela i izletnice treba biti 2:1 u korist kućnih pčela.  Kućne pčele (prerađuju nektar u med, proizvode vosak, matičnu mleč, hrane larve svih starosti, čiste ćelije, održavaju temperaturu  čuvaju ulaz u košnicu od tuđica i dr) Izletnica koja radi poslove van košnice, izloženija je većim opasnostima i gubicima u prirodi u odnosu na kućne pčele i zato moramo posvetiti veću pažnju izletnicama, odnosno gubitke nadoknađujemo izletnicama iz drugih pomoćnih društava i tako održavamo biološku celinu i sklad. Takvim radom i održavanjem odnosa 2:1 ili 2:1,5 u korist kućnih pčela, iste će biti stalno zaposlene tako da neće moću doći do rojevog nagona. Pčelari početnici i neupućeni čine najveću grešku kod pojačavanja društava, odnosno kod stvaranja jakih društava pred pašu. Oni pojačavanje rade sa ramovima zatvorenog legla i tako povećavaju broj mladih (kućnih) pčela, a u nedostatku izletnica one postaju višak i skoro uvek teraju maticu u rojidbeni nagon na početku bagremove paše, što predstavlja katastrofu u prinosu meda za vreme bagremove paše. 
       Ukoliko je izjednačavanje pčelinjih društva obavljeno u aprilu, u košnici su stvoreni svi uslovi  za proizvodnju meda. Jaka pčelinja društva su puna pčela. Takvo stanje u košnici ne sme da ostane dugo u skučenom prostoru , već im treba na vreme povećati prostor. Neblagovremenim dodavanjem  nastavaka u košnici se javlja pojava nagona za rojenjem, što u vreme obilate paše nije ni malo prijatno, a ni ekonomično. Zbog toga se nastavci i dodaju ranije, pre nego što pčele dođu u predrojevno stanje. Nastavci se popunjavaju ramovima sa satnim osnovama i delimično urađenim satovima, u zavisnosti od toga čime raspolažemo. U nastavak se može prebaciti jedan do dva rama sa zatvorenim  leglom iz plodišta, da bi pčele brže prešle u medišno telo. Kod pčelinjih zajednice koje su prezimele u dva tela, proširenje se radi dodavanjem nastavka između dva tela. Na stavljeni nastavak, a sve u zavisnosti od tipa košnice, matična rešetka  se stavlja na jedno ili dva tela. Ispod matične rešetke ostaje matica sa leglom. Da ne bi tražili maticu košnicu držimo otvorenu na suncu nekoliko minuta, ili je odozgo nadimimo, sačekamo par minuta i matica će sići dole. Kada matica siđe stavljamo matičnu rešetku na telo koje želimo u zavisnosti od tipa košnice. .
       Pčelar mora stalno biti prisutan na  pcelinjaku, da bi proširivao gnezda sa satnim osnovama ili izgrađenim saćem. Isto tako, da bi redovno isecao novoizgradjene "zaperke" na ramovima gradjevnjacima, pošto pčele u njima poklope trutovsko leglo, za borbu protiv varoe. 
       Samo prirodno rojenje nije dobro u jakoj paši jer dolazi do pada radnog elana i pada u prinosu nektara u košnici. 
       Najraniji simptomi pripreme pcelinjeg društva za rojenje su izgradnja trutovskih celija i odgajanje velike kolicine trutovskog legla. Sledeci simptom, koji se javlja oko 15 dana posle polaganja jaja u trutovske celije, jeste polaganje jajašca u prazne maticne celije na bocnim i donjim rubovima satova.
       Najsigurniji simptom da je pčelinje društvo ušlo u rojevo stanje je momenat kada jako uzbudjene rojne pcele nateraju maticu da polaže jaja u matične ćelije, a  pogotovu kada su već poklopljene larve u matičnjacirna. Posle pojave otvorenih rojevih matičnjaka pčele se smiruju Kad pčelinja drustva uđu u rojevo stanje, njihova aktivnost jako opada, što traje celih 15 do 20 dana, pa i više. Mlade pčele sve manje hrane maticu i ona polaze mali broj jaja ili čak potpuno obustavlja polaganje. Njen trbuščić se istanjuje i ona postaje lakša (da bi mogla da leti sa rojem). Pčele letačice najčešće stoje pasivno na krajnjim satovima ili se gomilaju na "bradi" oko ulaza u kosnicu ili ispod poletne dasčice. 
       Rojevo stanje se obično javlja u maju i junu, a nekad i u julu i obično pada u isto vreme kada i glavna pasa, sto je često uzrok da pčele propuste  medobranje. Lučenje voska i izgradnja satnih osnova takodje se obustavIja.
       Šta nam je činiti pre svih tih pojava?  Moramo stalno proširivati košnicu i ubacivati satne osnove za izradu, a i realno je da u toku godine pčele izrade 1/3 satnih osnova u jednoj zajednici.
       Ako smo sve radili kako treba i blagovremeno ne moramo se plašiti nego čekati bagrem i nadati se, normalno, lepom vremenu  Bagrem najbolje medi na tempeaturi iznad 24 stepena i kada nocu temperature nisu ispod 14C Ne valja ako se veci broj cvetova otvorio i poceo da medi intenzivno, a kisa je pala, pogotovo ako kisa produzi 2-3 dana, i temperatura nocu padne ispod 14 stepeni. Tada nećemo biti zadovoljni, ali moral ne treba gubiti, samo napred, nikada ne stati, samo radom se sve postiže, radom i upornošću.U slučaju da nema medobranja imaće rojeva koji su sada traženi,  sa dobrom cenom, razlog tome je loše prezimljavanje, I nagli porast pčelara početnika, zbog lepe cene meda na veliko koju je ugovorio SPOS