Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
OBAVESTENJE O POKRETANJU LINJE ZA PRERADU VOSKA, MLINOVA ZA SECER I MESAONE ZA POGACE

Udruženje Pčelara Prijepolje

OBAVESTENJE O POKRETANJU LINJE ZA PRERADU VOSKA, MLINOVA ZA SECER I MESAONE ZA POGACE

Realizacijom projekta prekogranicne saradnje, Udruzenje je nabavilo:

- liniju za preradu voska,

- dva mlina za secer,

- mini mesalicu za pogace.

         Nabavkom masine za preradu voska napravljen je ogroman pomak u razvoju naseg pcelarstva. Sada nasi pelari imaju mogucnost prerade voska po visokim standardima i kvaliteta kakav pruzaju razvijene drzave.

         Nabavkom masine stvoreni su uslovi da pcelari Prijepolja preradjuju sopstveni vosak uz postovanje visokih standarda i po cenama koje su regresirane za clanove udruzenja i do 50%. Cena prerade voska za clanove Uruzenja je 0,70E po 1kg. satne osnove.

         Masina je za sada smestena u iznajmlenom prostoru. Zakupnina i rad na masini Udruzenje placa 0,5e po 1kg satne osnove. Za rad na liniji IO je angazovao Sehovic Dzanelu, kao najpovoljnije resenje za Udruzenje.

 

         Masina poseduje Sterilizator, masina proizvodi 16-20 kg. satnih osnova na 1h. Mogucnost prerade voska imaju svi clanovi udruzenja koji donesu na preradu sami ili udruzeni min.70kg voska. Pcelari koji nemaju kolicinu od 70kg  mogu da vrse zamenu svog voska za vosak koji je vlasnostvo Udruzenja i koji je preradjen na nasoj masini. Masina je startovala sa radom sredinom avgusta i preradila je do sada jednu malu probnu kolicinu voska, kvalitet preradjenih satnih osnova je odlican. Cena prerade voska za ostale je 1e.

       Preporuka pcelarima je da svoj vosak preradjuju pre pocetka pcelarske sezone(pre marta), da nebi stvarali nepotrebnu guzvu. Mlinovi za secer su rasporedjeni na dve lokacije, jedan mlin je rasporedjen za pcelare Brodareva, sa njim je zaduzen Nedzad Kukuljac, drugi mlin je rasporedjen za potrebe pcelara Prijepolja, sa njim je zaduzen Dragan Topalovic, mesalicom za pogace zaduzen je takodje Dragan Topalovic i ona se iznajmljuje pcelarima na revers. Za svu opremu koja je ovde opisana IO je sacinio pravilnik o radu, pravilnik je istaknut na vidnom mestu iznad svake masine.