Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
KADA I KAKO OBAVITI DETALJAN PRVI PROLJETNI PREGLED PČELINJIH ZAJEDNICA? (2.DIO)

Udruženje Pčelara Prijepolje

KADA I KAKO OBAVITI DETALJAN PRVI PROLJETNI PREGLED PČELINJIH ZAJEDNICA? (2.DIO)

ČIŠĆENJE  PODNJAČE

 

Tokom zime došlo je do prirodnog umiranja pčela, koje su sa klubeta opadale na podnjaču. Na podnjači će se naći i ljuspice voštanih poklopaca sa mednih ćelija, pomješane sa pčelama. Ta masa za pčele predstavlja nečistoću koju one ne trpe u košnici. Pri svakoj vanjskoj povoljnoj temperaturi one to izbacuju  vani kroz leto.

Za njih je to izuzetno naporan teret, kojeg se slabije zajednice ne mogu ni osloboditi, ako im pčelar ne pomogne. Zato je nužno da pčelar sve podnjače očisti, oslobodi pčele tog tereta, a one će  preusmjeriti svoju  aktivnost prema svojim potrebama. Odstranjenu masu sakupićemo u neku  posudu, izvršiti prosijavanje na sito sa okcima 3*3mm. Ljuspice voska pretopiti, a ostatak mase sa umrlim pčelama spaliti. Sada je već krajnje vrijeme za aktiviranje higijenske pojilice.

Nakon svih obavljenih poslova prvog proljetnog pregleda, potrebno je obaviti i dezinfekciju terena (zemljišta) na kojem je smješten pčelinjak. Ja vršim dezinfekciju zemljišta i vanjskih površina košnica i postolja dva puta godišnje, u oktobru  i kraj februara-početak marta, zavisno od vremenskih prilika.

Ranije sam koristio obično krečno mlijeko, a zadnje dvije godine koristim Dioxy Activ Supra Mel  i Dioxy Activ Supra Agro, zbog lakše pripreme i primjene. Supra Mel koristim cijele godine za dezinfekciju pčelarskog pribora i opreme. Supra mel je na bazi hlor dioksida, potpuno efikasan, bezopasan, ne šteti ni pčelama ni čovjeku. Nema potrebe za bilo kakvom zaštitnom opremom.