Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.0.63 (FreeBSD) PHP/4.4.9 Server at cloudns.at Port 80
SPORAZUM O SARADNJI

Udruženje Pčelara Prijepolje

SPORAZUM O SARADNJI

SPORAZUM O SARADNJI

Kojim se uređuju odnosi i saradnja između Udrućenja pčelara “Prijepoje” iz Prijepolja,u daljem tekstu Prijepolje i Udruženja pčelara “Dragačevski pčelari”iz Lučana u daljem tekstu Lučani

  Osnovni podatci o Udruženju pčelara Prijepolje

Prirodni uslovi,umerena kontinentelna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za bavljenje pčelarstvom u Opštini Prijepolje.Na površini od 827kvadratnih kilometara,gde živi oko 40000 stanovnika,ima oko 400 pčelara sa približno 8000 košnica. Tip košnice koja je zastupljena kod prijepoljskih pčelara, preovlađuje Dadant Blatova (DB)  košnica. Ostali tipovi košnica su manje zastupljeni.

      Godišnja proizvodnja meda u Opštini Prijepolje kreće se od 70 do 80  tona uglavnom livadskog,šumskog bagremovog i nešto suncokretovog meda(seleći pčelari).Livadski i šumski med se plasira na domaćem tržištu dok bagremov i suncokretov med se izvozi preko otkupljivača meda,kojih je poslednjih godina sve više u Srbiji.

Poslednjih deset godina broj članova Udruženja pčelara Prijepolje kreće se između 120 do 214 članova  u 2015god.

Na osnovu dogovora i dobre višegodišnje saradnje između Udruženja pčelara “Prijepolje” iz Prijepoja i Udruženja pčelara “Drgačevski pčelari” iz Lučana dajemo predlog:

. Osnovni podatci o Društvu Dragačevski pčelari - Lučani

  Tradicija organizovanog pčelarstva u Dragačevu dosta je stara (122 .godina). Zna se da je Dragačevska pčelarska podružina postajala 1894.godine i dokaz za to se može naći i časopisu "Težak" iz te godine. Ponovo 1925.godine u Guči osnovana dragačevska pčelarska podružica jer nam dokaz za to pruža "Pčelar" br.1 iz januara 1926.godine.

 

Stari brojevi "Pčelara" daju nam informacije i o još nekim znamenitim pčelarima iz tog vremena a gotovo je sigurno da su najpoznatija imena među njima bili: Svetozar Purić iz Guče i Ilija Ilić iz graba.
Saznanja o članovima uprava Dragačevske pčelarske podružine imamo  iz 1932.godine ("Pčelar" br.6/32) Predsednik Podružine je bio Milivoje Vučković iz Guče a sekretar i blagajnik Svetozar Purić, kasnije ugledni pčelar predsednik Društva "Čačak" sedamdesetih godina.
Konačno, 1971. godine 8. avgusta, na incijativu i uz puno angažovanje gospodina Dušana Gajića, pčelara i dipl. inženjera agronomije iz Lučana , obnovljen je rad dragačevske pčelarske podružine iz 1894.godine i iz 1925. godine i na osnivačkoj skupštini u Lučanima je osnovano Društvo Dragačevskih pčelara. Od tog dana Društvo je imalo kontinuitet u svom radu uz neizbežne uspone i padove u svojim aktivnostima i brojem članova.
U organizacionom smislu prioritetni zadatak je oduvek bio Omasovljavljnje u Dragačevu pčelarstvom se bavi oko 350 ljudi sa oko 5.000 pčelinjih društava. Godišnje se u Dragačevu "ubere" oko 70 tona meda a u medonosnim godinama i znatno više. Med sa podrjučja dragačeva je prvoklasnog kvaliteta jer sa geogravskim položajem ovog kraja sa nadmorskom visinom od 300 do 1110 metara, ispresecanom rekom Bjelicom i njenim pritokama, s prostranim livadama, pašnjacima, voćnjacima i šumom s veoma rasprostranjenim  bagremom i nezagađenom sredinom, pruža gotovo idealne uslove za pčelarenje.
Društvo je sprovodilo i sprovodi niz aktivnosti na planu unapređenja  pčelarstva, zaštite i očuvanja pčela uopšte. Rezultati pčelinjeg Rada ,saradnje sa pčelarima  su najači dokaz plemenite misije vezane za čuvanje i zaštitu pčela I pčelara.

 

 

                                                                                               Član 1

 

Rukovođeni obostranim interesima u oblasti pčelarstva kao i dobrim odnosima predstavnika Prijepolja i Lučana,stekli su se uslovi da buduća saradnja pomenuta dva udruženja i njihovog članstva,ozvaniče ovakvim aktom,koji će u narednom periodu štititi odnose dva udruženja u oblasti pčelarstva,međuljudskim odnosima a i u drugim sverama života i rada (sport,kultura,privreda, itd)Prijepolja i Lučana.

 

                                                                                               Član 2

 

Pčelarstvo kao izuzetno važna privredna grana biće povod brojnim posetama i međusobnim kontaktima pčelara Prijepolja i Lučana.

Radiće se na edukovanju i stručnom usavršavanju pčelara Prijepolja i lučana na savetovanjima,predavanjima stručnim ekskurzijama koja budu organizovala Udruženja pčelara sa obe strane,na svojim redovnim Skupštinama,savetovanjima,predavanjima itd.Razmenjivaće se iskustva kao i sve inovacije između dva Udruženja.

 

                                                            

                                                                                             Član 3

 

Vrhunac saradnja Lučana I Prijepola ispoljavaće se na zajedničkom medobranju u Lučanima na bagremovoj paši sa jedne strane i u Prijepolju na brdskoj i livadskoj pši sa druge strane.Za svaku pčelarsku pašu pred medobranje uređivaće se seobe pčela sa dogovorom o lokaciji i broju pčelinjih zajednica,kao i neophodnoj dokumentaciji o zdravlju pčelinjih zajednica.Rukovodstva Prijepolja i Lučana regulisaće i sva druga tekuća pitanja vezana za seobu i korišćenje pčelinih paša.

  Prijepolje će članovima Lučana omogućiti da na liniji za preradu i proizvodnju satnih osnova, pod istim uslovima kao i za svoje članove, prerađuju vosak i proizvode satne osnove.

 

 

                                                                                           Član 4

 

Na manifestacijama(sajmovi,izložbe)koje su u organizaciji Prijepolja ili Lučana i jedni i drugi će učestvovati pod jednakim uslovima koje je propisao domaćin manifestacije.

Razmenjivaće stečena iskustva i znanja u cilju poboljčanja pčelinje paše koja će pčelarima koristiti za jačanje i pripremu pčelinjih društava.

Pomagaće se kod nabavke rojeva,matica,košnica i druge pčelarske opreme.

 

                                                                                           Član 5

 

Prijepolje i Lučani u svojim Opštinama imaju poznate kulturne manifestacije u Guči”Sabor trubača”i druge manifestacije,a u Prijepolju u julu “Limski darovi”,a u avgustu “Mostovi balkana”,kao i mnoga kulturna dobra u oblasti turizma,štoće biti dobar razlog za brojna druženja ne samo pčelara već i njihovih porodica čime će se produbljivati veze i prijateljstva između Prijepolja i Lučana.

 

                                                                                          Član 6

 

                 

Sadržajna i korisna saradnja treba da bude krunisana svećanim potpisivanjem ovog akta između Udruženja Prijepolja i Lučana,odobrena od strane Izvrčnih Odbora i Skupština oba Udruženja kao i održavanjem zajedničkim svečanim sednicama.

 

                                                                                         Član 7

 

Obosranom saglasnošću Prijepolja i Lučana,ovaj dokumenat se može menjati i dopunjavati u cilju poboljšanja saradnje dva udruženja i u cilju bolje i lakše saradnje u drugim oblastima (sport,kultura,privreda itd.).

 

 

PRIJEPOLE                                                                                                                    LUČANI

Udrženje pčelara”Prijepolje”                                                                                          “ Društvo Dragačevski pčelari”

                                                                                                           

_______________________                                                                                           __________________________

predsednik Udruženja,                                                                                                       predsednik Udruženja,

   Mirsad Hodžić                                                                                 Miljko Sinđelić